Vad händer med blodkärlen efter en åderbråcksbehandling?

Att ta bort åderbråck har aldrig varit enklare eller mer smärtfritt. Moderna behandlingar mot åderbråck kan ske utan bedövning medan man är vaken, de tar oftast mindre än en halvtimme och du kan i princip gå direkt till jobbet efteråt. Däremot är det fortfarande så att man får bekosta behandlingen själv om man inte har medicinska besvär av åderbråcken, som bensår, hudförändringar och blödningar.

”Många undrar vad som egentligen händer med venerna och blodcirkulationen efter en behandling. Att förstöra blodkärl låter läskigt, hur ska blodet kunna ta sig upp genom benen om blodkärlen förstörs eller försvinner? Det finns dock ingen som helst anledning till oro”

Många undrar vad som egentligen händer med venerna och blodcirkulationen efter en behandling. Att förstöra blodkärl låter läskigt, hur ska blodet kunna ta sig upp genom benen om blodkärlen förstörs eller försvinner? Det finns dock ingen som helst anledning till oro, och faktum är att blodcirkulationen efter en åderbråcksbehandling bara blir bättre, eftersom de sjuka venerna försvinner och det finns många friska vener kvar att färdas genom. Här tittar vi på de två mest vanliga metoderna för att ta bort åderbråck i dag.

Vad händer med blodkärlen?


Vid åderbråcksbehandling med laser

Större åderbråck tas med fördel bort med hjälp av laser. Genom ett litet snitt i huden för en tunn laserfiber in i venen, och även ett bedövningsmedel. Därefter hettas laserfibern upp och kärlväggen förstörs. Venen försvinner helt. Behandlingen är så gott som smärtfri även om det kan kännas en smula obehagligt när bedövningsmedlet sprutas in. Men det är en kort behandling och man kan vanligtvis gå till jobbet direkt efteråt om man skulle vilja det.


Vid behandling med skleroserande skum

Skleroserande skumbehandling innebär att man med hjälp av nålar sprutar in ett skum i den sjuka venen. Skummet innehåller ett medel som irriterar väggarna i kärlet. Kärlet drabbas av en spasm och blodet slutar att rinna genom det och koagulerar, så att det blod som kommer nedifrån får hitta nya vägar genom friska kärl. Samtidigt startar skummet en inflammation som gör att blodkärlet förtvinar och löses upp.

Skleroserande skum är den vanligaste behandlingen för små och medelstora åderbråck. Det fungerar även på mycket slingriga, större åderbråck där upphettning med laser kanske annars varit bästa lösningen.


Bättre blodcirkulation efter åderbråcksbehandling

När de sjuka venerna avlägsnats kommer det inte längre att samlas blod i benen, och blodcirkulationen kommer att öka. Det är ett bra tillfälle att motionera, gå ner i vikt och på andra sätt försöka minska sitt blodtryck för att förhindra att problem uppstår med nya blodkärl i framtiden. Har man en gång haft åderbråck kan man tyvärr räkna med att de kommer tillbaka på andra ställen på benen om man inte aktivt försöker förebygga dem genom god kosthållning och motion.

17 Sep 2019