Skillnader mellan åderbråck och ådernät

Åderbråck är en allvarligare åkomma än ådernät. Vare sig åderbråck eller ådernät är dock farligt. Oftast kan man leva bra med båda tillstånden, men människor som har åderbråck får ibland problem med att benen känns tunga och att de kan domna. Sådana symtom får aldrig den som har ådernät.

Det är således också betydligt vanligare att man behandlar åderbråck än ådernät. Det är betydligt vanligare med ådernät än åderbråck, så många känner att de kan leva med det. Så mycket som 85% av svenskarna har ådernät i någon utsträckning, medan åderbråck drabbar ungefär en tredjedel av befolkningen.

Varför man får åderbråck och ådernät

Åderbråck uppstår på grund av något som kallas venös insufficiens. Det innebär att venernas klaffar, som hindrar blodet i benen från att åka tillbaka nedåt när det pumpas upp mot hjärtat, inte fungera ordentligt och släpper tillbaka blod nedåt i venen. Den vidgar sig och blir slingrig och ligger venen ytligt så syns den under huden. Venös insufficiens kan även leda till värre tillstånd än åderbråck, som bensår och inflammationer.

Ådernät orsakar aldrig några besvär förutom möjligen kosmetiska. Ådernät är också vener, men det är vener som har brustit och därför blir synliga under huden. Ofta ser de ut som små fina spindelnät, därav namnet.

Det kan finnas medicinska skäl till att ta bort åderbråck

Åderbråck är således en allvarligare åkomma än ådernät, även om de för det mesta är ofarliga. Den som har åderbråck kan räkna med att de blir värre med tiden, och för några få kan de utvecklas till bensår. Om en kärlspecialist misstänker att åderbråck kan bli värre och orsaka stora problem så får man kostnaden för att ta bort dem betald av landstinget. Är behandlingen enbart kosmetisk så får man stå för kostnaden själv.

Vad gäller ådernät så subventioneras aldrig kostnaden för behandling, utan det ses alltid som ett kosmetiskt ingrepp att ta bort ådernät. Det är också långt färre som väljer att genomgå behandling för ådernät, åtminstone på benen. För den som får ådernät i ansiktet kan det dock kännas nödvändigt att genomgå en behandling.

Hur behandlar man åderbråck och ådernät?

Åderbråck tas bort med värmebehandling eller med en skleroserande skumbehandling. Dessutom lirkar man ofta ut en del åderbråck med ett litet virknålsliknande instrument via ett snitt i huden. Dessa metoder används inte på ådernät, utan här använder man i stället ett ämne som heter aethoxysklerol, som får ådernäten att försvinna Det går nästan aldrig att få bort alla ådernät, trots att man behandlar flera gånger, men en stor del av ådernäten kan man få bort med två, tre behandlingar. Sammantaget blir kostnaden ungefär densamma för att bort ådernät.

21 Nov 2018