Åderbråck på pungen | Ven kommer i kläm

Precis som många människor får åderbråck på benen, drabbas en del män också av åderbråck på pungen. Denna åkomma kallas varikocele. Läkare är osäkra på hur många män som drabbas av varicocele, men det finns undersökningar som pekar på att så många som 20% av alla män drabbas av det. Till skillnad från varicer, åderbråck på benen, så blir problemet inte vanligare ju äldre man blir utan det kan inträffa när som helst.

Åderbråck på pungen uppkommer när venen kommer i kläm

Åderbråck på pungen kan ge upphov till obehag, främst i form av en tyngdkänsla, men ibland kan man även vara öm i pungen. Åderbråcket tenderar att bli mindre när man ligger ner och åter bli större när man står upp. Det uppträder så gott som alltid på vänster sida, och det beror på att den ven som oftast drabbas leder upp från vänstra sidan av pungen och ibland hamnar i kläm mellan andra större blodkärl. Detta påverkar klaffunktionen i venen och blod rinner tillbaka, precis som vid ett vanligt åderbråck.

Leder sällan till operation

Varikocele ser ut som ett nät av blodfyllda ådror på vänster sida av pungen och kan bli flera centimeter stort. Det är dock helt ofarligt och det är sällan man opererar bort det. För vissa män tycks det dock påverka kvaliteten på spermierna och därför kan ett ingrepp vara befogat, om mannen försökt få barn med en kvinna men inte lyckats. Om mannen har stora besvär med smärta kan ett åderbråck också avlägsnas, men annars är behandlingen endast att betrakta som kosmetisk och därför är det ganska få läkare som vill genomföra den.

Behandling av åderbråck på pungen

En kärlkirurg kan behandla varikocele. Det är dock inte lika enkelt att behandla åderbråck på pungen som på benen. Tekniken går ut på att knyta av delar av nätverket av vener så att de drabbade venerna blir avstängda och skrumpnar bort. Man kan också operera bort åderbråcket genom att dra ut de drabbade venerna.

Finns det anledning att bli orolig?

Det är inte alla fall av åderbråck som syns utanpå pungen. Känner man obehag eller tyngdkänslor i pungen kan det vara varikocele. I sitt första stadium känns det mest inuti pungen, senare kan man känna det med handen. När åderbråcket blivit ännu större syns det med blotta ögat, och det är då de flesta män börjar bli lite oroade.

Inte sällan är det många som får åderbråck på pungen som börjar tänka på testikelcancer. Det finns dock ingen som helst koppling mellan åderbråck och cancer. En del oroar sig över fertiliteten, och som nämnts ovan kan åderbråck ibland påverka kvaliteten på spermierna, även om det är ovanligt. Är man osäker eller orolig kan man alltid besöka vårdcentralen eller en urolog för att få konsultation. Men för det mesta är det bara att lära sig leva med sit åderbråck. Tids nog brukar det ge med sig och under tiden är det inte så mycket man kan göra åt det.

19 Nov 2018